lördag, september 30, 2006

Såna är vi

Denna morgon äter vi scones, kollar på morgonbollibompa, tjafsar om vem som ska använda datorn när, plåtar ett ryskt spelkort att lägga på bloggen och tänker på en tant som figurerade i ett reportage i somras. Hon bodde som flykting i en container någonstans i Östeuropa. För att göra fint satte hon en blomma i en tom kaffeburk vid containerknuten. Den där kaffeburken med en liten oansenlig blomma invid en containerknut i Östeuropa- jag kan inte släppa det. Att försöka göra lite fint med de medel vi har. Det är så värdigt. Så mänskligt.

fredag, september 29, 2006

Vem förtjänar vad?

Apropå sorgliga Emily gisslan dramat i USA. – Hon har aldrig gjort någonting mot någon för att förtjäna detta, sa en av klasskamraterna, enligt CNN. Nej, det så klart. Vi blir inte våldtagna och skjutna av en galen gubbe för att vi förtjänar det. De morgontidiga mormödrarna och spädisarna som sköljdes bort av Tsunamin förtjänade inte det heller. En och annan syndare som låg och sov ruset av sig där i Khao Lak förtjänade möjligtvis att bli bortsköljd, vad vet jag? Jag förstår att man blir ledsen när någon man känner dör på det sättet- men att prata om att "förtjäna" eller "inte förtjäna"? Det är verkligen gammeltestamentligt. Skärp er. Själv skurar jag och fejar jag och stryker linnedukar. Tjoho. Fint väder.

torsdag, september 28, 2006

Tiggarbrevet- horror vaccui

Damtoaletten Haga

Vet inte vad det är med mig...känner inte för att skriva. Sitter och tänker på reportage framför dator och jobbar med högupplösta bilder som tar eoner av tid att ladda upp på nätet. Är väldigt sugen på att åka till Bröderna Erikssons dammode och köpa en klänning. Jag fick en finfin klänning i går. Fast röd och fin och grann. Den hänger på Judits second hand nu och väntar på rätt slags kvinnokropp. Man måste vara lite mer galgig och spetig för att passa i den. Min man är helt otrolig på att shoppa! Dessutom fick jag en as-snygg sextiotals klocka från Nazareth!

onsdag, september 27, 2006

Va?40?

tisdag, september 26, 2006

Kurt &Freddie

Ibland blir det bara för tydligt vem som intervjuar vem. Kurt Mälarstedt (den normale journalisten) intervjuade i Söndagens DN (den onormale geniförklarade) Freddie Wadling som vi inte vet om vi ska förakta eller beundra, eller hur majoritetskultur? När ska Freddie få intervjua Kurt Mälarstedt? DET hade kanske varit läsvärt.

Pelle Plopp & Mymlan går på restaurang

Something that needs nothing

Ska börja skriva en text som jag tror ska börja: "Är du fjorton år och bor på Ingarö? Tänker du ha fest med vin och cigaretter och bjuda jämnåriga? Bli då inte förvånad om det kommer en stor skåpbil körande fram till huset mitt i natten för att kolla hur ni har det. "Eller på något annat lämpligt sätt. Förra årets filmfavorit: Miranda July har förresten skrivit en novell i 18 september numret av New Yorker. Jag brukar aldrig läsa noveller men ska kanske göra ett undantag denna gång. Den heter SOMETHING THAT NEEDS NOTHING. Förresten har blogger förändrats sedan jag råkade exportera temat till wp. Det blir ingen luft mellan stycken hur mycket jag än trycker på enter enter enter enter enter enter

söndag, september 24, 2006

Balkongen i koppargrytan

Mormors fallfrukt

lördag, september 23, 2006

I kväll: Fondue

Oanvänd gryta från "Små smulor" i Liljeholmen 25:-. Det känns lite otidsenligt att koka kött i olja så möjligen kokar vi buljong i stället och gör sukyaki. Jag ska googla lite.

torsdag, september 21, 2006

Privata bloggar utan syfte och mening rule!

Puh. Det där var lite svettigt back on track.... Jag valde helt enkelt om templaten SIMPLE Då behöver ni inte utsätta er för min rent kommersiella blogg om ni inte vill KÖPA MINA TJÄNSTER förstås. Fast nu ser jag att alla länkar till höger är borta... ja ja, det blir till att länka om... Länge leve personliga bloggar utan kommersiella syften! Hurra!

Trycka på en knapp för mycket

Om den här bloggen plötsligt går upp i rök beror det på att jag tryckt på importknappen inne på min wordpressblogg...shit pommefrites vad det verkar ha hänt saker med mitt arkiv här...oj oj oj

tisdag, september 19, 2006

Ny idol: Margareta Jansson

Ja, hon dansade som en hel karl, Margareta Jansson som var med i föreställningen av Dorte Olesen jag var på i går. De andra två dansarna var inte dumma de heller- de var små och arga och roliga men Maggan hade så mycket sexuell kraft i sig så hälften hade räckt. Det var nästan så att jag kände att de andra två ville straffa henne, var arga på henne för hennes sexuella utrålning, hennes muskler. Jag fick nästan för mig att hon skulle åka på stryk efter föreställningen, bli indragen i en buske, förnedrad. Min vana trogen bildgooglade jag på hennes namn- det gick inget vidare. Läs mer på Mathimlens blogg

De badar i ljus

måndag, september 18, 2006

Brrrrrr, ser kallt ut

Php, plugins och fan och hans moster

Php kunnig någon? Jag törs inte ställa några fler frågor till Deep Ed Det går inte att öppna htmla-koda inne i mina nya pages- varför? Hur visar man bäst/mest elegant sina illustrationer och bilder i wordpress? Vilket plugin ska man använda? Varför syns inte det pluginet jag försökte installera? lightbox 062 Hur laddar man upp plugins på ett smart sätt? (jag laddade ned dem på skrivbordet, zippade upp dem och satt och skapade mappar inne på mitt wp-content directory och laddade upp filerna igen fil efter fil. Det tog eoner av tid kan jag tala om men funkade inte ändå. Jag hatar att lära mig nya saker! Jag är för gammal för sånt här. Fast det börjar se rätt bra ut tycker jag...Ni får gärna komma med feedback vad det lider. Jag behöver någon som kan ta ett porträtt i bra ljus...när jag ser proffsig och kompetent och INTE artsyfartsy ut. Andra bloggar om: , , , ,

fredag, september 15, 2006

jag åkte till agadir

har väldig lust att höra den gamla slagdängan: "jag åkte till agadir ej för att träffa en furir sol och sommar det var i marocko kavaljer i den marockanska armén vi solade varje dag .....underbara dagar... sedan drack vi kaffe där...." Finns den på nätet? Inte med Tommy Körberg utan med tanten? Hon som hickar... Och om jag hade orkat sitta en minut till framför denna burk så hade ni fått höra MIG sjunga fragment från nämnda sång på mp3 men jag kan inte vara hemma en minut till för då blir jag galen. Jag hoppar istället in i bilen och kör...söderöver....förmodligen uppsöker jag någon lumpbod kanske blir det Myrorna i skärholmen. Det är mitt allra bästa. Som jag har slitit sedan klockan åtta. Med tiggarbrev och journalistik bland annat. PS Okej; jag har hittat den: Mona heter hon som sjunger Mycket hörvärd DS

torsdag, september 14, 2006

På väg till skolan

onsdag, september 13, 2006

Nisses fina tröja

Valet 2006

"Genom moderaternas vänstersväng och socialdemokraternas anpassning till globaliseringen har skillnaden mellan blocken krympt till ett minimum. Politikerna låter förvillande lika. Alla säger att alla ska med, endast metoderna skiljer sig en aning." Niklas Ekdal i DN för ca en vecka sedan Andra bloggar om: , , ,

Lill-Feffe om våra bildningsanstalters framtid

"Visst skulle det gå att skapa en allmän påtvingad elementarundervisning men priset skulle bli kulturell utarmning och destruktion. Masssan och folket ska lyda, de är inte förmögna till något annat. Varje gång deras "krypande eller klumpfotade eller vingklippta tankar är i verksamhet" ser man vilket "fabriksmärke" naturen bränt på denna lera." (David Brolin skriver bra om Nietzsche och bildningen i senaste numret av "Hjärnstorm")

tisdag, september 12, 2006

Självupptagen?

måndag, september 11, 2006

Skafferisorg

Självupptagen? moi?

Kommunikationschefen&jag&presschefen

söndag, september 10, 2006

Balkongen i lampan

lördag, september 09, 2006

I & Bs ytterdörr

Rudiment till dramatik från mitt förra liv

Plymouth Massachusetts 1992 En äldre dam i blå sammetsklänning skymtar uppe på scen. Damen sitter i en fåtölj i ett sekelskiftsrum. (Det verkar vara en av dessa borgerliga dramer som jag avskyr så hett. Ska jag gå? Nej, jag sitter kvar lite till.) Nu öppnas dörren till vänster. En ung kvinna i brun sammetsklänning träder in. Den gamla sitter och läser så hon hör ingenting. Det måste vara dottern, det där alltså. Dottern stannar vid dörren, tittar på sin mor en stund, forskande. Sedan öppnar hon dörren igen och smäller igen den så att den gamla lystrar till och vänder sig emot henne.
DEN GAMLA
Jaså, är det du, vad bra att du kom, jag måste byta igen. Jag vet inte vad det är med medicinen som gör att det rinner ur mig så här.
Den unga går fram till den gamla och hjälper henne upp ur stolen, den gamla håller sig fast i stolskarmen medan den unga drar ned hennes blöjor under kjolen, slänger dem i en sopsäck och hämtar ett par nya. Jag känner vämjelse och förbittran. "Vad är det här för jävla pjäs! Jag tänker inte sitta kvar. Jag blir tvungen att smita förbi alla som sitter bredvid mig, men ut måste jag." Svärdottern slutar skriva och går ut i köket för att sätta på kaffe.
Det är kolsvart ute och grodorna brölar i träsket.
Hon går in till sin dagbok igen.
Kvinnorna sitter i färglada kläder och välvårdade hår och de talar om: vad de inte får äta och vad de får äta. Sodium är inte bra. Man ska dricka fettfri mjölk och det finns ett matsystem som kostar 80 dollar i veckan Det heter Nutra System.
Lean Cuisine är inte bra.
Bananer är inte bra. Men "I can't believe it's not butter" är jättebra.
Equal är inte bra. Sweet & Low är bra. Rökning är aja-baja, då dör man i förtid och kommer till himlen och i klimakteriet snabbare. Att röra sig är viktigt fast det är svårt när man är gammal och hörde ni om hon som gick ned 40 kilo för att hennes man klagade på hennes vikt. Och sedan stack han med en annan kvinna som var ännu tjockare. Och hon som hade blivit smal satt kvar ensam hemma och var ledsen.
Figure men out!
Att fynda är viktigt, Att hitta handväskor för en dollar, är viktigt. Att bestämma vad vi ska äta i morgon, är viktigt. Att hela tiden tänka på sin vikt, är viktigt. Att hålla snyggt i köket, är viktigt. Att hålla döden borta, är viktigt. Att hålla förlusten borta, är viktigt. Att oroa sig för småsaker, är viktigt. Att inte låta kvinnor bestiga stegar, är viktigt. Männen är tysta för de är i minoritet. Det är bara två kvar, de andra dog. Av cancer i prostatan och lungorna, av hjärtattacker och spruckna levrar.
Den ena säger inte ett knyst, han är snart nittio och samlar på skrot. (Förfasan!)
Den andra karln byter i alla fall ut stuprännorna och dricker öl. Ett litet barn sover i gungan. Skyarna är gråa. Den förlorade sonen ringer från Californien. Den strävsamma sonen ringer från sitt kontor. Den misslyckade dottern ringer och är full. Det unga barnbarnet ringer och ber om pengar. Den underliga svärdottern sitter inne och skriver på ett dött språk som ingen pratar längre.
Plymouth Massachusetts 1992

fredag, september 08, 2006

Brev är kärlek

Dramatik

-Varför skriver du inte en pjäs? -En pjäs? Usch! -Ja men du pratar ju som en dramatiker, det behövs ju dramatik -Jag får fel associationer av ordet "dramatik". Jag ser en gumma stolpa in från vänster och en annan gumma med rullator komma inrullandes från höger på en stor öde scen och de säger tråkiga genomtänkta kloka saker och har någon slags besvärlig relation och det sitter tråkiga och tysta människor i glesa rader framför dem. -Vad synd att du känner så. Man kan ju inte skriva något om man redan innan tänker var texten ska hamna och hur den ska tas emot. -Nej, eller hur.

torsdag, september 07, 2006

Dricka kaffe, smygfota journalistkillar

Äta räkmacka, smygfota personalen på C.U.M

onsdag, september 06, 2006

Poesirösten

Inbjuden av poeten Petter Lindgren läser jag på Chimos Söndagsklubb nu på söndag 10 sep klockan 19.00. Plats: Bondens källare, Bondegatan 1 c. Entré: 30 kronor Övriga poeter: Dan Fägerquist och Lovisa Hagström. Vid frukostbordet: M: -Bara du inte läser med poetröst! J: -Vaddå poetröst? M: -Ja med en sån där djupt känslosam röst, långsam och plågsam Maria Pia-röst. J: - Som om jag brukar det!? Jag ska läsa som en nyhetsuppläsare. Matter of factly Andra bloggar om: , , , , ,

tisdag, september 05, 2006

Gladwell är kung

Den som träffar mig personligen den närmaste tiden kommer med stor sannolikhet att få höra utdrag ur det jag nyss läst i Blink. Köp den nu! 75 kronor. Bara det som står på sidan 20-35 gör boken extremt prisvärd. Där står om psykologen John Gottman som har utarbetat en metod för att med 95 procents säkerhet avgöra om ett gift par kommer att fortsätta att leva tillsammans efter 15 år. Hans team sätter fast elektroder och filmar paret som får prata i 15 minuter om sina relationsproblem. Sedan analyseras datan och de letar främst efter följande uttryck: defensiveness, stonewalling, criticism och det viktigaste: contempt. Förakt! Kvinnan kanske tex säger något neutralt men flippar föraktfullt med ögonlocken samtidigt... Okej, back to work

Snart Amerika, snart

måndag, september 04, 2006

1996

Jag blir galen på både wordpress OCH på blogger. Jag har försökt att göra en "proffsblogg" eftersom jag förutom att blogga även försörjer mig på journalistik, fotografier och illustrationer. Först tänkte jag låta någon tekniskt kunnig människa göra en vanlig hederlig webbplats åt mig men då sa BOFH (Bastard operator from Hell) som Helena känner att det är så "1996". Då tänkte jag att jag gör en blogg med olika kategorier så att jag kan lägga min kompetens i olika fack- men wordpress kan inte publicera mina nyproducerade photobucket flashar. Och i den här blogspotmiljön kan man inte kategorisera. Tacksam för hjälp i ärendet. Deep Ed? Någon annan CSS kunnig människa? 2006

söndag, september 03, 2006

Hon fyller tolv i morgon

Vi letar efter bunkar att blanda smet i. Chokladtårta efter Ponténs recept. Mormor och farmor kommer klockan tre. M kom förbi med stenugnsbakat bröd direkt från Rute socken.

lördag, september 02, 2006

Imponera på skarpsinniga

För ett tag sedan fick jag en sturskhetsattack och hörde av mig till en duktig författare- vi kan kalla honom ”Söderberg”- och bad honom läsa min blogg. Varvid jag plötsligt drabbas av bloggvånda. Jaha, vad kan roa ”Söderberg” kommer jag på mig själv att tänka? Kan jag imponera på ”Söderberg” på det ena eller andra viset? Jag måste på något sätt frigöra mig från det där som en kvinna ger uttryck för i Greenawayfilmen ”Tecknarens kontrakt” ”trapped inbetween knowing and seeing-----he will be constrained- -----unable to pursue an idea--strongly fearing what the discerning- those whom he is eager to please- will find him wanting- not only what he knows but what they know as well” --något sådant Eller så får alla läsare som känner sig som litterära storheter helt enkelt lämna salen.

fredag, september 01, 2006

Gömda platser

Just där jag i all hast gjort en svart plupp är en rondell under Essingeleden jag passerar nästan varje dag. Jag har märkt att folk gömmer sig där av olika anledningar. De tar sig en lur i bilen kanske, de byter däck eller nummerplåtar, de pratar i mobil med älskarinnan. De spelar boule och dricker öl under bron när det regnar, de slänger lite vitvaror de vill bli av med. De röker. Norröver ligger Stora Essingen,kartan föreställer Gröndal och Aspudden.



Copyright © Jenny Morelli 2007. Alla rättigheter förbehållna.