tisdag, november 21, 2006

Vad är det som händer?

Inspirerad av en text om gammal mat hos Gitto bläddrade jag i mammas Hemmets kokbok från 1952 och fann denna bild på kokt köttfärs, morötter och ärtor. Maten på bilderna från sjuttiotalets Butlers kokbok känns inte heller helt fräsch- brunmurrig eller beige mat på brunmurrig eller beige botten. Jag vet att det gjorts journalistik på detta någonstans någon gång men jag har ändå en fråga- Borde inte färgsignalerna som kommer från bilderna trigga vårt hungercentrum oavsett tidsepok? Hur kulturellt påverkad är vår aptit egentligen? Om jag känner doften av grillat kött så blir jag hungrig oavsett- men ögat går mycket på mode uppenbarligen.

8 Comments:

Anonymous Magnus said...

Det kanske är en tryckteknisk fråga? med färgerna menar jag.

11/21/2006 01:04:00 em  
Blogger Morelli said...

Alltså du menar att färgerna i trycket förändrats med tid? I sådana fall vill jag veta hur långt bak i tiden som mat ser aptitlig ut. 1991? Men har det inte med kamerors färgåtergivning att göra också- technicolor /polycolor osv. Det skumma med recepten är att EFTERÄTTERNA ser helt okej ut. Typ marängsvissen, varför är inte de också daterade undrar jag?

11/21/2006 01:15:00 em  
Blogger odenplan.nu said...

Åh..vad....gott...det ser ut. Ja, en sak kan man säga om det här landet i alla fall...och det är att om det är något vi är så är det experimentella med matlagningen. Men tydligen inte just när den här bilden togs.

11/21/2006 04:04:00 em  
Blogger Donnie Donut said...

Jag blir faktiskt mer hungrig av mat fotograferad på 60- eller 70-talet. Äger en Vår Kokbok från 1972 eller så och inte nog med att jag gillar typografin och bilderna, jag gillar recepten också. Massor av 70-talsexotism som fläskfilé med ananas, lammstek med vitlök och fondue.

11/21/2006 04:15:00 em  
Blogger Lisa said...

För ett par år sedan fick vi en hel meny bestående av Butlers recept från 70-talet. Roligt men plågsamt. Avokado fylld med gorgonzola, räkor och majo är helt enkelt ett gastronomiskt fossil som inte borde återupplivas.

11/24/2006 03:32:00 em  
Blogger Morelli said...

hmm, räkor o majonäs låter ju rätt gott ändå... Undrar vilka nutida recept vi kommer skratta åt? Sushihysterin tex?

11/24/2006 04:16:00 em  
Blogger jacobsteel said...

suverän bild. :) synd att mat inte ser ut så på riktigt.

11/25/2006 01:10:00 fm  
Blogger jacobsteel said...

fast Lisas citerade recept på "Avocado Frankenstein" är nog som sagt inget för amatören....

11/25/2006 01:11:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home




Copyright © Jenny Morelli 2007. Alla rättigheter förbehållna.